Přehled činnosti střelecké komise za rok 2023

19.02.2024 10:33

 << KE STAŽENÍ ZDE >>

 

 

Zpráva o činnosti střelecké komise při OMS Tábor za rok 2023

Hlavním posláním střelecké komise je propagace lovecké sportovní střelby. Střelecká komise vydává ve spolupráci s mysliveckými sdruženími vlastnící střelnice pro zájemce o soutěžní mysliveckou střelbu každoroční kalendář střeleckých akcí pro okres Tábor. Všechny tyto závody jsou zařazeny i do celostátního kalendáře střeleckých akcí ČMMJ. Komise se dále podílí na výchově nových adeptů o první lovecký lístek v rámci střeleckého výcviku.

 

Střelecká komise pracuje v celkovém počtu 13 členů.  Jde většinou o myslivce, aktivní střelce, rekrutujících se z řad členů mysliveckých spolků vlastnících brokové střelnice v rámci OMS Tábor. Všichni členové působí nejen jako rozhodčí při střeleckých závodech, ale také jako instruktoři střelby na jednotlivých střelnicích. Na území okresu Tábor je v současné době v provozu 7 brokových střelnic (v roce 2023 došlo k uzavření střelnice v Dobřejicích) ve vlastnictví  mysliveckých spolků. Na těchto střelnicích se pořádají jak střelecké soutěže pro širokou mysliveckou veřejnost, tak i kondiční a tréninkové střelby pro jednotlivce i celá myslivecká sdružení. Jednotliví členové komise působí zároveň jako správci brokových střelnic, zajišťují provoz a střelecký výcvik i kondiční střelbu. Pro všechny zájemce o střelbu jsou na webových stránkách OMS Tábor kontakty na jednotlivé střelnice a jejich správce.

 

Střelecké družstvo táborského okresu se aktivně zapojuje do závodů Jihočeského poháru, které spolupořádáme s jihočeskými OMSy. V minulém roce se nám podařilo  uspět, kdy jsme v celkovém součtu a skončili na třetím místě v rámci Jihočeského kraje.

 

Střelecká komise v roce 2023 pořádala tradiční akce pro členy i příznivce OMS Tábor. V měsíci květnu Okresní přebor OMS Tábor v brokových disciplínách, loveckém kole a baterii. Obě tyto akce jsou navštěvovány v tomto roce bylo 43 střílejících. V srpnu pak střeleckou akci s největší tradicí závod o Palcát Jana Žižky, který navštěvuje pravidelně více než čtyřicítka střelců z celé republiky. Právě tento závod  je zapojen do série závodů Jihočeského poháru. V roce 2023 jsme uspořádali již čtyřicátý ročník, čímž se tento tradiční závod řadí mezi nejstarší v kraji.

Bohužel  ani v roce 2023 jsme nemohli uspořádat okresní přebor ve střelbě malorážkou z důvodu uzavření střelnice v Čekanicích, kde je v současné době povolen pouze omezený provoz a není zde možné střílet dlouhou zbraní.

 

 V plánu práce pro rok 2024 se hodláme věnovat všem našim osvědčeným akcím, ale nechceme rozšiřovat množství pořádaných závodů, neboť vidíme, že nová poptávka po rozšíření střeleckých akcí nenarůstá, spíše naopak. Přes všechny negativa se počtem pořádaných závodů se řadí okres Tábor do republikového nadprůměru. Za to patří poděkování jak členům střelecké komise, ale i jednotlivým mysliveckým sdružením.

 

Za střeleckou komisi:    Ivan Mynařík

                                        předseda