TRUBAČI OMS TÁBOR PŘI ZUŠ SEZIMOVO ÚSTÍ DVAKRÁT STŘÍBRNÍ

06.06.2017 17:14

TRUBAČI OMS TÁBOR PŘI ZUŠ SEZIMOVO ÚSTÍ

DVAKRÁT STŘÍBRNÍ

 

 V pořadí již třetí ročník Československé soutěže mysliveckých trubačů proběhl dne 3.6.2017 ve Slovenské  obci Hronsek u Banské Bystrice. Členové souboru Trubači OMS Tábor při ZUŠ Sezimovo Ústí  v počtu dvanácti hráčů vyrazili na soutěžní klání autobusem již 2.6  tak aby se odpoledne v pohodě ubytovali na internátu SOŠ v Banské Bystrici, 500km od Tábora.

Po ubytování a přivítání se s ostatními účastníky soutěže následovala zkouška souboru a po večerní krátké (ale opravdu krátké) „úpravě nátisku“ jsme se odebrali spát.

Krásný a horký den nás přivítal již po sedmé hodině ranní na snídani a následoval přesun do cca 13km vzdáleného Hronseku, kde bylo nutno se do 8.30dostavit k prezentaci. Poté již slavnostní fanfáry všech českých i slovenských souborů oznámil začátek soutěže. Jelikož soutěžní vystoupení souboru bylo naplánováno až na 14.50hod a sólistů na 12.20hod, měli jsme čas na prohlídku dřevěného artikulárního kostela v Hronseku (zapsaný UNESCO) a naši sólisté si naposledy vyzkoušeli své skladby.

Naši tři zástupci v soutěži sólistů v kategorii lesnic in B dosáhli na skvělá umístění: David Matějček – 6.místo, o pouhý 1bod před ním Kristýna Fördösová – 5.místo a vynikající Veronika Fördösová – 2. místo. Obě děvčata tak postoupila do finálového souboje.

Okolo 14 hodiny si trubači udělali ještě poslední zkoušku ve stínu stromů u místní farmy a pak už následovalo soutěžní vystoupení souboru. Někteří z nás zlehka roztřesení nastupovali na podium. Naštěstí tréma z nás spadla hned s prvním tónem a po dvou povinných a jedné volitelné skladbě jsme s dobrým pocitem sestupovali s podia a říkali si, že by to mohlo býti na dobré umístění.

A tak jsme si ve stánku dali trochu moku a čekali na rozhodnutí poroty. Jelikož jsme šli jako jedni z posledních, nemuseli jsme čekat dlouho. Verdikt poroty zněl: postup do finále ze čtvrtého místa. Teď nám zatrnulo, že budeme na dosah stupňů vítězů v konkurenci 22 souborů dvou republik jsme přece jenom nečekali.

V zápětí pokračovala soutěž finálovým kláním solistů, kde obě sestry potvrdily svá umístění ze základního kola a Veronika Fördösová získala první „stříbro“ pro Táboráky!

Zbyla nám ještě malá chvilka, rychle jsme venku přehráli finálovou skladbu a vyrazili do boje o „bednu“. Finálovou skladbu jsme odehráli v celku v pohodě, a jelikož se dvěma souborům finálové vystoupení lehce zadrhlo, začali jsme doufat v umístění na stupních vítězů.

 

Napětí trvalo až do poslední chvíle, ale když na slavnostním zakončení soutěže v kostele vyhlásil pan Petr Duda, hornista České filharmonie, že druhé místo v kategorii souborů in B získávají trubači z města husitů a Eva Mlázovská si došla pro cenu, náš sen se změnil ve skutečnost.

A pak se slavilo a zpívalo až do rána,  jak už to tak u myslivců a trubačů chodí. Cena sice časem vybledne, ale krásné vzpomínky na malou obec na středním Slovensku zůstanou. Příští rok, někde v České republice, s trubači opět nashledanou.

 

Jaroslav Tupý

vedoucí souboru Trubači OMS Tábor při ZUŠ Sezimovo Úśtí

 

 

 

Trubači OMS Tábor při ZUŠ Sezimovo Ústí:

Eva Mlázovská – umělecká vedoucí

 Jaroslav Tupý, Renata Tupá, Stanislav Vyhnal, Věra Burianová, Kristýna Fördösová, Veronika Fördösová, David Matějček, Aneta Chvalová, Václav Hron, Lenka Kořenská, Eliška Zelenková

 

 

Zvláštní poděkování:

Paní Šárce Kvičínské, první umělecké vedoucí souboru a její pokračovatelce slečně Evě Mlázovské

OMS Tábor, předsedovi panu ing. Václavu Faladovi a jednatelce  paní Jindřišce Nezvedové

Panu ing. Richardu Mlázovskému, řediteli ZUŠ Sezimovo Ústí

Panu ing. Petru Sůvovi, řediteli TAPA Tábor za pomoc s dopravou souboru

Panu ing. Stanislavu Vyhnalovi, místostarostovi města Planá nad Lužnicí

Panu Milanu Švecovi, řidiči autobusu