Přehled činnosti KPK 2019

14.02.2020 11:20

Kulturně propagační komise

Činnost 2019 (s návazností na 2020)

(ke stažení PDF)

 

Počet členů 15    /  Předseda KPK:   Martin Mazanec

 

První akcí komise je každoročně příprava a uskutečnění tradičního mysliveckého plesu v hotelu Palcát. Ples byl hodnocen účastníky velice kladně, k tanci a poslechu hrála kapela MIX. I zahájení plesu našimi trubači, bylo hodnoceno velmi vysoko. Dík patří především všem jednotlivým sponzorům z řad členů ČMMJ, mysliveckých spolků a ostatním dárcům a pochopitelně organizátorům z řad kulturně propagační komise.

 

Další akcí komise je pořádání kurzu uchazečů o první lovecký lístek, kterých se přihlásilo pro rok 2019/2020 celkem 15, což je o polovinu méně než v letech minulých.  

 

23-ho března proběhly zkoušky o první lovecký lístek (ročník 2018/2019). Mělo se zúčastnit celkem 22 adeptů. Ke zkouškám přistoupilo nakonec 19 adeptů, z niž všech 19 adeptů prospělo. Ostatní byli omluveni.

24.4.2019 proběhly náhradní zkoušky. Oba adepti kteří prospěli.

 

Koncem dubna již od roku 2005 pořádáme výtvarnou soutěž pro děti MŠ a ZŠ na téma "Červen, měsíc myslivosti a ochrany přírody". Ze zhruba 115 prací komise ve složení ak.mal. T. Buzu, a zástupce OMR OMS Tábor, vybrala ty nejlepší (celkem 24 prací), jejichž autoři obdrželi 16. května 2019 diplomy a drobné dárky při vernisáži, která se konala při přehlídce trofejí na SZeŠ v Táboře.

 

V měsíci květnu je hlavním programem KPK "Zlatá srnčí trofej". V roce 2019 proběhl již 49 ročník, který se tentokrát konal v nově zrekonstruovaném objektu letního tábora Palcát za Planou nad Lužnicí.. Počasí nádherně vyšlo, tak děti se mohly bez problémů vydat na stezku.

Zúčastnilo se celkem 22 dětí, z toho 12 za mladší žáky a 10 za starší žáky. Znalosti tyto děti prokázaly vynikající, což potvrdil i hlavní vedoucí táborské soutěže pan Ing. František Vališ. Chtěl bych touto cestou poděkovat DDM Tábor za bezplatný pronájem prostor, Městu Tábor za finanční podporu a všem, kdo nám s přípravou pomáhali.

 

Další akcí KPK byla účast na Národních mysliveckých slavnostech na Ohradě v Hluboké nad Vltavou, kde jsme připravili prezentaci naší práce s dětmi a malé posezení a pohoštění našich mysliveckých i nemysliveckých kolegů. Byl zde postaven náš velký stan s posezením, výstavkou dřevěných pomůcek pro naše myslivecké kroužky, malou střelnicí a v neposlední řadě i malé divadlo pro děti. I díky krásnému počasí se tato akce opět vydařila na výbornou a náš OMS byl velice kladně hodnocen nejen návštěvníky, ale i organizátory z pražské centrály OMS a zámkem Ohrada.

Poprvé byly slavnosti dvoudenní. Neděle byla vyhrazena pro nejen mysliveckou mládež. Naši členové kulturní komise připravili pro děti několik úkolů, které děcka s radostí plnila. Více o akci na stránkách ČMMJ Praha.

 

            V měsíci červenci proběhly příměstský letního tábora. Celkem se zúčastnilo 22 dětí. S dětmi chodili lesní pedagogové a na procházkách přírodou je učily poznávat faunu a flóru Táborska, hráli s dětmi různé hry a navštívili sokolskou plovárnu. Při hezkém počasí byli v přírodě, při dešti na základně v OMS Tábor. Každý turnus měl svůj celodenní výlet do Hnojné Lhotky- Myslivecká pevnost Boyard. Po splnění úkolů a získání klíčů děti přišly k chatě MS Slapy, kde na ně čekal oběd a překvapení v podobě velké truhly. Ten, kdo si vytáhl klíč k truhle, získal největší cenu. O ostatní sladkosti a hračky se podělily ostatní děti. Akce byla podobná té loňské, která se osvědčila.

 

            Celý měsíc červenec jsme vypomáhali při průběhu Národního kala „Zlatá srnčí trofej“, která se po 10-ti letech opět konala u nás na Táborsku. Díky maximálnímu nasazení jak členů KPK, tak Ing. Standovi Vyhnalovi proběhla soutěž bez sebemenších problémů, a všemi účastníky i vedoucími byla hodnocena jako na vysoké úrovni. Jedinou chybkou bylo vyhlášení výsledků druhé skupiny, kdy jsem hned po nástupu „rychle“ zmokli. Ale nejsme z papíru a po chvilce se počasí umírnilo a ceremoniál mohl být dokončen.

 

Výborně propaguje myslivost a její tradice i skupina trubačů OMS při ZUŠ Sezimovo Ústí pod vedením paní učitelky Mlázovské a pana Tupého. Tato skupina vystupuje na koncertech, plesech, Hubertských slavnostech a na dalších kulturních akcích pořádaných OMS nebo jednotlivými MS. Aby mohli trubači žádat o dotace, došlo k dohodě mezi vedoucími kroužku a radou ČMMJ OMS Tábor na vzniku samostatného trubačského spolku (samostatné jednotky s vlastním IČ). Nadále však trvá úzká spolupráce.

 

 

V roce 2019 jsme se pokusili uskutečnit projekt „Přezhraniční spolupráce“ s mysliveckým spolkem z rakouzského Gmündu. Proběhli 4 schůzky, kde jsme našli společnou řeč. Projekt se však odsunul, protože je velice finančně náročný, a měla by o tomto rozhodovat již nově zvolená rada OMSu, v jejímž volebním období by projekt probíhal.

 

 

Za kulturní komisi: Martin Mazanec – předseda kulturně propagační komise

 

 

 

 

Plán akci KPK pro rok 2020

 

  1. Zahájení přípravného kurzu adeptů o první myslivecký lístek
  2. Příprava a realizace Plesu OMS Tábor
  3. Zkoušky adeptů z přípravného kurzu 2019-2020
  4. Zlatá srnčí trofej
  5. Výtvarná soutěž – „Červen, měsíc myslivosti“  + Vernisáž
  6. Volební sněm OMS Tábor
  7. Národní myslivecké slavnosti
  8. Příměstský letní tábor
  9. Kroužek „Mladých myslivců a ochránců přírody“

 

V průběhu celého roku bude nadále probíhat propagace myslivosti na mateřských a základních školách, které budou navštěvovat členové KPK s programem zaměřeným na přírodu a myslivost