TUBAČI OMS TÁBOR „NA DOSTŘEL“ NEJLEPŠÍM

11.06.2014 20:30

Dne 31.5. 2014 se Trubači OMS Tábor zúčastnili 19. Národní soutěže mysl. trubačů v Konstantinových Lázních. V nádherném prostředí lázeňského městečka se soutěžilo v 5 kategoriích: Soubory in B, sólisté lesnice in B, sólisté borlice in B, soubory in  Es, sólisté in Es. Náš Velký soubor byl přihlášen do kategorie in B, Liščata  do kategorie in B, Malý soubor (6 trubačů) do kategorie in B a in Es a 4 děti do kategorie sólistů lesnice in B.

Nutno podotknout, že v kategorii in Es šel Malý soubor do soutěže s ambicemi „hlavně aby nám nespadl řemen“, hra na tento druh loveckého nástroje je extrémně náročná ,  víceméně v soutěžích hrají na „ESA“ jen soubory složené především z profesionálů a k nim Táborští. No a když se k tomu přidá trocha nervozity, tak se vystoupení moc nepovedlo.

Co se týče kategorie in B, tam jsme pomýšleli na umístění okolo poloviny startovního pole (27 soborů). Jako první soubor in B v celé soutěži nastoupila Táborská „Liščata“. Soubor musí zahrát 2 povinné a 1 volnou skladbu. Povinné byly: A. Dyk – Konec honu, E. Hatiar – Slávnostné lesnice a volnou skladbu si Liščata vybrala P. Vacek – Žertovná. Nakonec z toho bylo 14 místo i přesto, že nastupovali první (porota teprve nastavuje metr). Jako třetí v pořadí nastupoval jeden z největších souborů účastnících se soutěže, devatenáctičlenný Velký soubor Trubačů OMS Tábor s volnou skladbou E. Hatiar – Návrat z hôr a výsledek 13 místo.

Pak se rozběhla soutěž v kategorii sólisté lesnice in B. Aneta Chvalová za Liščata se umístila se svojí skladbou J. Selement – Znělka ČMMJ na 10 místě, trojice Veronika Fördösová (J. Selement – Černá), David Matějček (Š. Kvičínská – Znělka Trubačů z Plané)a Tereza Chladová (A. Dyk – Pochod českých myslivců) postoupila do finále! Finálová skladba (J. Selement – Muflon) patří mezi velmi obtížné. Výsledek: T. Chladová – 5místo, D. Matějček – 4místo, V. Fördösová – 3místo!  Naši mladí trubači sklidili zasloužené ovace.

Jako 22 v pořadí kategorie souborů in B nastupoval Malý soubor Trubačů OMS Tábor s volnou skladbou „Sbor myslivců“ z opery Čarostřelec C.M. Webera, která patřila k nejobtížnějším, které byly na soutěži hrány. Malý soubor rozpálen neúspěchem z „ES“ zahrál excelentně a byl z toho postup do finále ze 4. místa, které se podařilo ve finálovém rozstřelu  s velmi těžkou skladbou (Rudolf Jandrasits – Pöstlinberger Jägermesse – Gloria)  uhájit.

Milí trubači, děkujeme všem, kteří byli ochotni se na soutěž 4 měsíce tvrdě připravovat a posunout tak tradici lovecké hudby na Táborsku o kus dále. Poděkování patří i OMS Tábor, Městu Planá/Lužnicí a Mysliveckým sdružením, kteří se finančně podílejí na chodu souboru a ZUŠ Sezimovo Ústí za podmínky, které vytváří Evě Mlázovské pro práci s dětmi a samozřejmě zakladatelům souboru Šárce Kvičínské a ing. Stanislavu Vyhnalovi.

Konstatování na závěr: Vážení přátelé mysliveckých tradic, milí zelení kamarádi, Trubači OMSTábor jsou „nadostřel“ těm nejlepším. Naším cílem na příští  již Česko-Slovenské soutěži mysliveckých trubačů v Malackách je „udržet mysliveckou vzdálenost.“

 

S pozdravem Myslivosti a lovecké hudbě zdar!

 

Eva Mlázovská a Jaroslav Tupý, hornmistři souboru Trubači OMS Tábor

 

Trubači OMS Tábor – Liščata:

Aneta Chvalová, David Matějček, Václav Hron, Veronika Fördösová, Kristýna Fördösová, Eliška Zelenková, Tereza Chladová, Lenka Kořenská, Petr Kořenský, Richard Kümmel

 

Trubači OMS Tábor –Malý soubor:

Jaroslav Tupý, Eva Mlázovská, Anna Březinová, Hana Zadražilová, Andrea Březinová, Jan Hornich

 

Trubači OMS Tábor – Velký soubor:

Aneta Chvalová, David Matějček, Václav Hron, Veronika Fördösová, Kristýna Fördösová, Eliška Zelenková, Tereza Chladová, Lenka Kořenská, Petr Kořenský, Richard Kümmel,  Jaroslav Tupý, Eva Mlázovská, Anna Březinová, Hana Zadražilová, Andrea Březinová, Jan Hornich, Renata Tupá, Věra Burianová, Jaroslav Šlégr