Přehled činnosti MK za rok 2023

19.02.2024 10:52

 << KE STAŽENÍ ZDE >>> 

 

PŘEHLED O ČINNOSTI OMS ČMMJ TÁBOR ZA ROK 2023

 

 

M Y S L I V E C K Á  K O M I S E

 

Hlavním jejím úkolem bylo zajištění hodnocení výstavy trofejí a výdej kamenné soli. Komise pracovala v počtu třinácti členů. Na větší akce se scházeli všichni členové, dílčí úkoly v průběhu roku byly zajišťovány operativně.

 

Hodnocení trofejí spárkaté zvěře proběhlo ve spolupráci s  MěÚ, odborem životního prostředí Tábor a Soběslav, ve dnech 11. a 12. května 2023. Komise ohodnotila 802 trofejí srnců, což je o 22 trofejí více oproti minulému roku. V   I. věkové třídě bylo hodnoceno 279  trofejí, ve II. věkové třídě 279  trofejí,  ve III. věkové třídě 244 trofejí. Z tohoto počtu bylo 69 trofejí hodnoceno jako nesprávný odstřel. Nesprávně provedená preparace byla zjištěna u 53 trofejí a to z důvodů nekvalitně očištěné a vybělené lebky nebo i proto, že byla odříznuta celá její zadní část. Tři trofeje dosáhly medailových hodnot:

  • 2 stříbrné z honiteb Stádlec a Řípec
  • 1 bronzová z honitby Řípec

 

V roce 2022 je vykázán lov srnčí zvěře v počtu 1 972 ks a úhyn 680 ks. Celkový odstřel srnčí zvěře se zvýšil oproti roku 2021 o 63 ks.

Černé zvěře bylo uloveno 3 045 ks, což je pokles oproti předešlému roku o 373 ks. Medailové hodnoty dosáhly 3 trofeje, bronzové z Černýšovic a Chrbonína, stříbrná z Chrbonína.

Z dalších trofejí bylo hodnoceno 122 dančích, 73 daňků I. věkové třídy. Ve II. věkové třídě jich bylo 42, ve III. věkové třídě bylo 7 daňků. Z těchto trofejí bylo 33 hodnoceno jako nesprávný odstřel. Deset trofejí dosáhlo medailových hodnot. Zlatá je z honitby Choustník, stříbrná je z honitby Strkov, dvě bronzové z honiteb Dražice a Přehořov, po jedné trofeji z Řepče, Strkova, Mlýnů a Zvěrotic. Tato skutečnost potvrzuje, že na okrese Tábor je dančí populace na velmi dobré úrovni. Pokud se bude větší podíl daňků lovit ve III. věkové třídě, je reálný předpoklad, že bude i více medailových trofejí. Celkový odlov dančí zvěře se oproti minulému roku zvýšil o 100 ks.

Dále byly předloženy 2 trofeje jelenů. Jelení zvěř není s ohledem na škody, které působí, na okrese Tábor, normována. Z tohoto hlediska byl odlov správně proveden. Z chovatelského hlediska se v jednom případě jednalo o nadějného jedince a z tohoto důvodu byl označen jako nesprávný odlov.

Individuálně byly obodovány v průběhu roku 3 trofej lišky a jedna trofej jezevce. Lišky jsou z MS Klokoty – Zahrádka, dosáhly zlaté, stříbrné a bronzové medaile. Jezevec má medaili stříbrnou, je z MS Pořín.

 

Všem honitbám v okrese byla vydána kamenná sůl a minerální lizy. Do honiteb na základě požadavků byly vydány pachové a vizuální ohradníky, které snižují nebezpečí střetů motorových vozidel se zvěří.

 

Výstava trofejí byla instalována v kulturním domě v Ratibořských Horách, kde je důstojné prostředí i větší prostor pro umístění panelů, zejména pro dančí zvěř, které se loví stále více. Celkové hodnocení výstavy bylo velmi pozitivní. V tomto místě se výstava bude konat i v letošním roce.

 

Opět připomínám, aby na všech trofejích předkládaných k hodnocení byl vyplněn štítek se správným názvem a číslem honitby a byl navázán drátek k zavěšení trofeje. Tímto chceme v maximální míře zamezit záměně trofejí.

 

Za mysliveckou komisi:

 

Zdeněk Staněk, předseda

(05.03.2024)